Afbehandeld

Afbehandeld
Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van inspanning en doorzetten heb je zojuist te horen gekregen dat de orthodontische behandeling klaar is. Denk nu niet dat je de spalkjes nooit meer hoeft te dragen. De spalkjes blijven zo lang mogelijk in je mond.

Blijven de tanden de rest van mun leven kaarsrecht staan:
Ook in een perfect en gezond gebit staan de tanden een beetje los in de kaak en bewegen onze tanden gedurende ons hele leven. Dit is o.a. noodzakelijk om slijtage te kunnen compenseren. Net zo goed als dat wij allemaal rimpeltjes krijgen tijdens het ouder worden, zal het gebit zich continue aanpassen en steeds een klein beetje blijven bewegen. Nu zal jij je afvragen of je de beugelbehandeling dan voor niets hebt gedaan. Natuurlijk niet, beter dan recht en beter dan goed passend kunnen we het niet corrigeren, en je kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan. Een goed passend gebit is het belangrijkst, er mag heus wel een tandje een klein beetje draaien tijdens het ouder worden. Een kaarsrecht gebit is eigenlijk geen natuurlijk gebit, een beetje speling van de natuur kan helemaal geen kwaad. Door een evenwicht van alle krachten die op je tanden en kiezen staan, zoals de naar voren gerichte druk van de tong op de boven en ondertanden, en de resultante van de kauwkrachten op je gebit welke ook een naar voren gerichte kracht uitoefent, en aan de andere kant de tegendruk van de wangen en de lippen, zullen de tanden en kiezen een zodanige positie innemen dat de som van alle krachten nul is. Met andere woorden, een slechte of incompetente lipsluiting (onbewust je onderlip tussen je snijtanden houden) kan de boventanden weer langzaam naar voren bewegen. Een verkeerde slikgewoonte (met je tong tegen je boven en/of ondertanden drukken) kan weer een opening tussen boven en ondersnijtanden teweegbrengen. Veel door je mond ademen (mondademhalen), doordat je vaak verkouden bent, of last hebt van allergie of CARA, of doordat je gewoon een te geringe neusdoorgankelijkheid hebt, kan tot gevolg hebben dat er te weinig tegendruk op je boventanden staat, wat natuurlijk ongunstig is voor een “mooie rechte” stand van de boventanden. Ook door duimen, tandenknarsen en “pen-bijten” kunnen de voortanden weer van stand veranderen. Dit zijn een paar eenvoudige voorbeelden welke duidelijk maken hoe complex het allemaal is.

Verstandskiezen:
Bij zeer veel mensen is er te weinig ruimte in de kaken om de verstandkiezen netjes door te laten komen. Tegenwoordig worden verstandskiezen niet meer zo vaak verwijderd. De meeste kaakchirurgen verwijderen pas wanneer er een probleem is. Vraag de tandarts of hij/zij de ontwikkeling en doorbraak in de gaten houdt.

Draadspalk (C-C bar):
Patiënten die met een vaste beugel zijn behandeld, hebben vaak een spalkje achter
de ondertanden en/of de boventanden; dit voorkomt dat de tanden scheef gaan staan (zie ook informatieformulier C-C bar). Laat jouw tandarts er ook naar kijken wanneer je voor de halfjaarlijkse controle bij hem/haar komt. Laat tandsteen, wat eventueel aan het draadje kan komen te zitten, weghalen. Electrisch poetsen met b.v. een Oral B borstel kan uitkomst bieden.

Wat als de retentiebeugel kapot gaat of als de C-C bar loslaat:
Mocht je beugel op een gegeven moment kapot gaan of de spalk loslaten (alles slijt per slot van rekening) dan kan je altijd contact opnemen met de praktijk. In overleg met uw behandelaar zal dan bekeken worden wat het beste gedaan kan worden. Wanneer de spalk niet loslaat dan kan deze heel lang meegaan.

Röntgenfoto’s:
De röntgenfoto’s worden nog heel lang bewaard. Mocht jouw tandarts ze nodig hebben, dan kan hij altijd contact met ons opnemen.