Bekijk de 4 stappen
Behandeling bij Jort
In het kort leggen wij aan u uit hoe een behandeling bij ons in zijn werk gaat, wat u of uw kind kunt verwachten nadat u zichzelf of uw kind heeft aangemeld als nieuwe patiënt in onze praktijk.

Tijdens het eerste consult wordt er gekeken naar je gebit om zo een indruk van de orthodontische afwijking te krijgen. In overleg kan besloten worden alles nader te onderzoeken.
De afwijkingen die het meest voorkomen zijn met een te grote overbeet (afstand tussen boven en ondertanden), ruimtegebrek en een combinatie van beiden. Een beugel is in feite een zeer gespecialiseerd stuk gereedschap waarmee tanden en kiezen, maar ook de stand van de kaken gecorrigeerd kan worden.
Analyse
Omdat bijna geen enkel gebit hetzelfde is, en zeer veel verschillende soorten afwijkingen bestaan zijn er ook veel verschillende soorten beugels. Dan is het ook nog zo dat bij een orthodontische behandeling meestal verschillende soorten beugels worden toegepast in een speciale volgorde. Daarvoor is het noodzakelijk, voordat de behandeling begint, een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het gebit en kaken. Hiervoor zijn goede röntgenfoto’s en gebitsmodellen noodzakelijk. Met behulp van speciale analysetechnieken, waarbij op röntgenfoto’s metingen worden gedaan van afstanden en hoeken, kan hiermee de “bouwtekening” van het gebit gemaakt worden.
Aanmelden bij de balie
U kunt zich bij een eerste consult aanmelden bij de balie.
Deze afspraak duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit vier onderdelen.
De afdrukken
Met behulp van speciale lepels waarin een vloeibaar rubberachtige massa wordt gedaan, worden er van zowel het bovengebit als van het ondergebit afdrukken gemaakt. Het is belangrijk dat alle tanden en kiezen goed afgedrukt worden. Mocht je je niet op je gemak voelen, zeg het dan tegen de assistente, deze zal daar zeker rekening mee houden. Het maken van de afdrukken duurt ongeveer 15 minuten. Lukt het niet dan worden er lepels mee naar huis gegeven om eerst thuis te oefenen.
De wasbeet
De wasbeet is een stukje rode (harde) was waarin je moet dichtbijten met je kiezen op elkaar. De wasbeet dient ervoor dat de gipsmodellen op de juiste manier afgewerkt kunnen worden en dat precies gezien kan worden hoe het boven- en ondergebit op elkaar past.
De röntgenfoto’s
Er worden in de meeste gevallen twee verschillende röntgenfoto’s gemaakt. Het orthopantogram is een overzichtsfoto waarop alle tanden en kiezen en het kaakgewricht te zien zijn. De laterale schedelfoto is een foto van de zijkant genomen, waarop veel berekeningen worden gedaan. Oorbellen/haarclips/piercings moeten van tevoren worden uitgedaan.
Digitale foto’s
Met een digitale fotocamera worden mond- en portretfoto’s gemaakt. Deze foto’s worden gebruikt om tijdens de behandeling te kijken wat het uitgangspunt is geweest. Digitale foto’s worden aan het begin en aan het einde van de behandeling gemaakt.
Ouders mee
Daar alles voor de kinderen nieuw is, en er vaak op school sterke verhalen worden verteld, komt het voor dat sommige kinderen er een beetje tegenop zien. De assistentes hebben zeer veel ervaring met kinderen en zullen er alles aan doen om hen op hun gemak te stellen.
Soms kan het documenteren iets uitlopen. Wij zullen altijd proberen het geplande werk af te maken, ook al duurt het wat langer.
Aan de hand van de analyse van de röntgendocumentatie en de gebitsmodellen, wordt een behandelplan opgesteld. Aan de hand hiervan wordt uitgelegd wat de beste behandelmethode is, of er misschien alternatieven zijn (andere behandelmethoden) en wat de voorkeur heeft. Tevens zal dit behandelplan worden toegelicht aan de hand van voorbeeldbeugels.
Gefaseerde behandeling
Bijna elke behandeling wordt in stappen uitgevoerd. Net als bij de verbouwing van een huis wordt eerst gezorgd dat de fundering goed is. Voor het gebit betekent dit, dat de stand van de kaken en kiezen eerst wordt verbeterd (uitzonderingen daar gelaten). De meeste behandelingen bestaan uit 2 of 3 stappen. Hierbij worden dan ook verschillende beugels gebruikt. Pas wanneer een fase met goed resultaat is afgerond, zal met de daaropvolgende fase begonnen worden.
Indicatie van de behandelduur
Aan de hand van vergelijkbare gebitten zal uw behandelaar een schatting proberen te maken van de actieve behandelduur. Deze schatting kan niet precies zijn, daar elk gebit anders reageert: geen enkel mens en dus ook geen enkel gebit is hetzelfde. De behandelduur kan positief beïnvloed worden (dus de behandeling kan korter duren) door een goede motivatie van zowel de patiënt(e) als van de ouders. De ouders kunnen er op toezien of de beugel voldoende gedragen wordt.
De behandeling kan soms langer duren
Het is logisch dat wanneer een patiënt de beugel niet volgens de instructies draagt, de behandeling dan ook vertraging zal oplopen. Het kan gebeuren, dat als er vertraging in een van de fasen optreedt, het dus ook langer zal duren voordat met de daaropvolgende fase begonnen kan worden. Deze vertraging kan soms zelfs tot complicaties leiden waardoor in sommige gevallen een totaal nieuw behandelplan gemaakt moet worden. Ook zijn er behandelingen die in het begin heel snel gaan en bij de groeispurt van de patiënt plotseling zeer moeizaam verlopen. Bepaalde gewoontes zoals duimen, nagelbijten, tandenknarsen en verkeerd slikken kunnen ook de behandeling vertragen.
Aanpassing van het behandelplan
Mocht tijdens de behandeling óf door te weinig medewerking óf door het ongunstig reageren van het gebit op de beugel, te weinig resultaat optreden, dan zal het noodzakelijk zijn dat er een aparte afspraak met de patiënt(e) en ouders gemaakt wordt om toe te lichten wat er aan de hand is en hoe dat opgelost kan worden.
Wisselen van melkelementen
Behandelingen waarbij ruimte gemaakt moet worden voor de nieuwe kiezen vangen meestal aan voordat de patiënt is uitgewisseld (anders is het vaak al te laat). Om de wisseling (welke door het ruimtegebrek vaak is verstoord) en de behandeling te versnellen is het laten trekken van melkkiezen soms noodzakelijk.
Financiën
Aan de hand van het behandelplan zal een kostenbegroting gemaakt worden. U krijgt deze mee tijdens de planbespreking. Een kopie kunt u, indien nodig, naar de verzekeringsmaatschappij doorsturen. Een exemplaar dient u getekend retour aan ons te zenden; hiermee geeft u een akkoord voor de behandeling en geeft u te kennen op de hoogte te zijn van de te verwachten kosten.
Onduidelijkheden
Mocht het voorkomen dat bepaalde punten niet duidelijk zijn of dat u vergeten bent wat er besproken is, dan kunt u altijd naar de praktijk bellen of een e-mail sturen aan info@jort-utrecht.nl
Afbehandeld
Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van inspanning en doorzetten heb je zojuist te horen gekregen dat de orthodontische behandeling klaar is. Denk nu niet dat je de spalkjes nooit meer hoeft te dragen. De spalkjes blijven zo lang mogelijk in je mond.
Blijven de tanden de rest van mijn leven kaarsrecht staan:
Ook in een perfect en gezond gebit staan de tanden een beetje los in de kaak en bewegen onze tanden gedurende ons hele leven. Dit is o.a. noodzakelijk om slijtage te kunnen compenseren. Net zo goed als dat wij allemaal rimpeltjes krijgen tijdens het ouder worden, zal het gebit zich continue aanpassen en steeds een klein beetje blijven bewegen. Nu zal jij je afvragen of je de beugelbehandeling dan voor niets hebt gedaan. Natuurlijk niet, beter dan recht en beter dan goed passend kunnen we het niet corrigeren, en je kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan. Een goed passend gebit is het belangrijkst, er mag heus wel een tandje een klein beetje draaien tijdens het ouder worden. Een kaarsrecht gebit is eigenlijk geen natuurlijk gebit, een beetje speling van de natuur kan helemaal geen kwaad. Door een evenwicht van alle krachten die op je tanden en kiezen staan, zoals de naar voren gerichte druk van de tong op de boven en ondertanden, en de resultante van de kauwkrachten op je gebit welke ook een naar voren gerichte kracht uitoefent, en aan de andere kant de tegendruk van de wangen en de lippen, zullen de tanden en kiezen een zodanige positie innemen dat de som van alle krachten nul is. Met andere woorden, een slechte of incompetente lipsluiting (onbewust je onderlip tussen je snijtanden houden) kan de boventanden weer langzaam naar voren bewegen. Een verkeerde slikgewoonte (met je tong tegen je boven en/of ondertanden drukken) kan weer een opening tussen boven en ondersnijtanden teweegbrengen. Veel door je mond ademen (mondademhalen), doordat je vaak verkouden bent, of last hebt van allergie of CARA, of doordat je gewoon een te geringe neusdoorgankelijkheid hebt, kan tot gevolg hebben dat er te weinig tegendruk op je boventanden staat, wat natuurlijk ongunstig is voor een “mooie rechte” stand van de boventanden. Ook door duimen, tandenknarsen en “pen-bijten” kunnen de voortanden weer van stand veranderen. Dit zijn een paar eenvoudige voorbeelden welke duidelijk maken hoe complex het allemaal is.
Verstandskiezen:
Bij zeer veel mensen is er te weinig ruimte in de kaken om de verstandkiezen netjes door te laten komen. Tegenwoordig worden verstandskiezen niet meer zo vaak verwijderd. De meeste kaakchirurgen verwijderen pas wanneer er een probleem is. Vraag de tandarts of hij/zij de ontwikkeling en doorbraak in de gaten houdt.
Draadspalk (C-C bar):
Patiënten die met een vaste beugel zijn behandeld, hebben vaak een spalkje achter
de ondertanden en/of de boventanden; dit voorkomt dat de tanden scheef gaan staan (zie ook informatieformulier C-C bar). Laat jouw tandarts er ook naar kijken wanneer je voor de halfjaarlijkse controle bij hem/haar komt. Laat tandsteen, wat eventueel aan het draadje kan komen te zitten, weghalen. Electrisch poetsen met b.v. een Oral B borstel kan uitkomst bieden.
Wat als de retentiebeugel kapot gaat of als de C-C bar loslaat:
Mocht je beugel op een gegeven moment kapot gaan of de spalk loslaten (alles slijt per slot van rekening) dan kan je altijd contact opnemen met de praktijk. In overleg met uw behandelaar zal dan bekeken worden wat het beste gedaan kan worden. Wanneer de spalk niet loslaat dan kan deze heel lang meegaan.
Röntgenfoto’s:
De röntgenfoto’s worden nog heel lang bewaard. Mocht jouw tandarts ze nodig hebben, dan kan hij altijd contact met ons opnemen.