Apparatuur

Er bestaan heel veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Afhankelijk van het behandelplan worden één of meerdere beugels tijdens de behandeling aangemeten. De volgende vier soorten beugels zijn de meest voorkomende beugels:

Buitenbeugel

Buitenbeugel

De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat de buitenbeugel uit twee metalen bogen; één in de mond en één buitenom je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vastzitten. Deze binnenboog zit met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenboog (facebow) vast. Hieraan kan een band in de nek of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. Een buitenbeugel kan met activator of vaste beugel worden gecombineerd. Je kunt deze zelf in de mond zetten of er weer uithalen. De buitenbeugel moet je minstens 14 uur per etmaal dragen om resultaat te verwachten. Het heeft de voorkeur de beugel ‘s nachts en een gedeelte overdag, bijvoorbeeld ’s ochtends op school, te dragen.

Activator

Activator

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel genoemd. Een activator is niet in de eerste plaats bedoeld om tanden te verplaatsen. Deze beugel laat de onderkaak meer naar voren groeien en remt de groei van de bovenkaak af. Een activator dwingt de onderkaak om meer naar voren dicht te bijten zodat de onderkaak door deze gedwongen stand meer gaat groeien.Dat is heel vaak nodig voordat je met bijvoorbeeld een vaste beugel de tanden en kiezen recht en goed passend op elkaar kunt gaan zetten.

Vaste beugel

Vaste beugel

Deze vaste beugel – ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd – kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt en waarin een flexibele draad wordt gezet die dan de scheve tanden in een rechte stand zet. Je kunt 3-dimensionaal de tanden bewegen en zodoende het gebit reguleren. Soms is het ruimtegebrek in de kaken zo groot dat het niet mogelijk is om tanden en kiezen te verplaatsen. Het is dan nodig dat kiezen worden getrokken om ruimte te krijgen.Vervolgens kun je dan door de vaste beugel te gebruiken tanden en kiezen rechtzetten en de eventueel overgebleven ruimte dichtschuiven. Later zie je niet meer dat daar kiezen getrokken zijn.

Retentiebeugel

Retentiebeugel

Nadat je tanden en kiezen zijn rechtgezet, is het nodig dat ze nog een lange tijd in de laatst verkregen stand worden vastgehouden. Als je dit niet zou doen is de kans groot dat ze weer na bepaalde tijd scheef gaan staan. Vaak wordt er dan een dun draadje van roestvrij staal achter je tanden gezet, zowel in de onder- als de bovenkaak. Soms maken wij in de bovenkaak een kunsthars verhemelteplaatje. Dit is afhankelijk van hoe de tanden voor het begin van de behandeling gestaan hebben en hoe de tanden en kiezen na de behandeling op elkaar dichtbijten.