Poetsen

Poetsinstructie voor vaste apparatuur

Keuze uit twee soorten tandenborstels:

Gewone tandenborstel met kleine, smalle kop en zachte borstelharen voor een effectieve reiniging van het gebit en beugel.
Met een gewone borstel maak je korte schrob bewegingen op, boven en onder de slotjes maar ook op het tandvlees. Altijd 5 tellen per tand. Ook als het gezwollen is en snel bloedt. Gebruik eventueel een horloge met een stopwatch, eierwekker of zandloper om de tijd in de gaten te houden. Het is ook erg belangrijk om regelmatig je tong te poetsen.

Elektrische tandenborstel met ronde kop.
Elektrisch poetsen gaat niet sneller dan met de gewone borstel. Dus twee minuten bovenkaak en twee minuten onderkaak. Houdt de elektrische borstel vijf tellen stil op dezelfde plek in de mond. Verplaats de borstel langzaam naar de volgende tand en vergeet niet het tandvlees te masseren. Zet de borstel boven en onder de slotjes. Poets ook de binnenkant van je gebit. Oral-B heeft een speciaal borsteltje voor de slotjesbeugel.

Extra:

  • Gebruik minimaal een keer per dag een rager (verkrijgbaar bij de drogist en in verschillende maten) doe er een beetje tandpasta op en spoel goed na.
  • Spoel iedere avond na de laatste poetsbeurt – voordat je naar bed gaat – met fluoride spoelmiddel en poets of drink niet meer nadat je gespoeld hebt! Bij onze balie kan je een nieuw recept vragen als je fles bijna leeg is.
  • Gebruik af en toe een roze tabletje om het poetsen te controleren. Als je denkt dat het poetsen niet meer goed gaat, vraag het gerust aan ons.

Indien er een spalk is geplaatst in de boven- en/of onderkaak, poets dan extra de binnenkant van je gebit, zet je tandenborstel verticaal in je mond en zorg dat de haren de tandvleesrand raken. Gebruik tandenstokers aan de voorkant om tussen je tanden goed te reinigen. Wanneer je wilt flossen terwijl je een spalk hebt, gebruik dan een tandenstoker of superfloss van Oral B.

Fluoride spoelen

Tijdens de behandeling met vaste apparatuur is het voor veel kinderen moeilijk om hun gebit brandschoon te houden. Wij adviseren om ‘s avonds met een lage dosering fluoride 1 minuut te spoelen. De fluoride-applicaties bij de tandarts zijn dan niet meer nodig. Sommige verzekeringen vergoeden fluoride wanneer het d.m.v. een recept is voorgeschreven; dit recept kunt u verkrijgen bij de receptioniste. Krijgt u geen vergoeding van de verzekering dan kunt u natuurlijk ook een fluoridespoeling bij de drogist of apotheek kopen. Let er op dat er inderdaad fluoride in de spoeling zit en dat het een lage dosering betreft. Het is verstandig om een fluoriderecept mee te nemen zodat er gekeken kan worden of het percentage fluoride klopt.

Frisdrank

Zoete drankjes worden omgezet in zuur in de mond. Dit zuur kan wanneer je niet goed poetst je tanden aantasten. Dit begint met witte vlekken op je tanden die nauwelijks opvallen. Dit worden ontkalkingen genoemd; beginnende gaatjes. Later gaan deze plekken verkleuren en worden zij geel en bruin; uiteindelijk kan een vlek een gaatje worden. Drankjes die zoet zijn en waar koolzuur (prik) in zit zijn nog agressiever. Cola is het meest slecht voor je tanden. In het overzicht kun je zien welke dranken het beste (water) en het slechts (cola) zijn. Hoe lager de zuurgraad (pH waarde) hoe slechter voor je tanden.

Zuurgraad van Limonades

Hoe lager de pH, hoe hoger de zuurgraad, hoe slechter voor je tanden en kiezen. Dus hoe zuurder hoe slechter. De onderstaande pH-waarden werden door ons zelf gemeten met behulp van een eenvoudige pH-meter. Voor eventuele onjuistheden zijn wij niet aansprakelijk.

Soort drank
Coca Cola
Pepsi cola
Aquarius Orange
Red Bull
Pepsi Max
AA drink High Energy
Cassis / Fanta
Bitter Lemon (Royal Club)
Coca Cola Light
7-Up
Dr. Pepper
Shandy (Royal Club)
Karvan Cevitam 60 ml met 150 ml water
Karvan Cevitam Lessini 60 ml met 150 ml water
Sinas Light (Fanta)
Fanta Orange
Kindercola (Raak)
Rivella Light
Tweedrank appel, zwarte bes en druif (Super)
Roosvicee Multi Vit (Ready to drink)
Taksi (Jungle Green)
7-Up Light
Sportline
Spa Fruit Orange
AA Drink Isotone
Appelsap (Goudappeltje)
Lipton ice
Bordeaux Rood
Spa Rood
Jus d’orange Appelsientje
Dextro Energy
Sinaasappelsap (Prominent)
Copeco jus d’orange
Lipton Ice Light
Karnemelk/melk
Spa Blauw
Kraanwater
pH-waarde
2,4
2,4
2,5
2,7
2,7
2,7
2,7
2,7
2,8
2,8
2,9
2,9
2,9
3
3
3,1
3,1
3,2
3,2
3,2
3,2
3,3
3,4
3,4
3,5
3,6
3,7
3,8
3,8
3,8
3,8
3,9
4
4,1
4,7
6,3
6

 

Kapelweg 10

3566 MK, Utrecht

Telefoon

030 – 2719065

E-mail

info@jort-utrecht.nl

Faxnummer

030 – 2715615